Ventilatie en het coronavirus

Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Het helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van de binnenlucht met verse buitenlucht. De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in de ruimte die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht.

Er zijn veel vragen over ventilatiesystemen in (school)gebouwen en (sport)zalen in relatie tot de verspreiding van het Corona virus. De minimale ventilatie-eisen conform Bouwbesluit 2012 houden in dat er voldoende frisse lucht toegevoerd wordt, maar dat er mogelijk nog extra maatregelen nodig zijn afhankelijk van het type en capaciteit van het aanwezig ventilatiesysteem.

Aanbevelingen voor ventilatie

  • Zorg dat ventilatievoorzieningen niet stoppen of uitgezet worden. Bij geen bezetting enkel op een lager niveau ventileren.
  • Schakel de ventilatie op maximaal debiet in tenminste 2 uur voor bezetting van het pand, en tot 2 uur na bezetting.
  • Lucht regelmatig 10-15 minuten door ramen/deuren tegenover elkaar open te zetten, ook wanneer mechanische ventilatie aanwezig is.

Een aanvullend advies is:

  • Zet toiletventilatie op de hoogste stand 24/7 voor een onderdruk van toiletruimte naar verkeersruimten.

Wil je meer weten over ventilatie of eens samen met ons kijken of jouw ventilatie goed geregeld is. Bel dan gerust of stuur een e-mail en dan nemen we contact met je op.